Obiskali smo uredništvo legendarne revije PIL in RTV Slovenija

V četrtek, 20.9.2018, smo se z novinarskim krožkom odpeljali v Ljubljano, kjer smo obiskali uredništvo mladinske revije PIL in RTV Slovenija.

V uredništvu revije PIL, ki šolarjem pomaga odraščati in prinaša sveže novice o vsem, kar zanima najstnike, nas je prisrčno sprejela glavna urednica, Jana Zirkelbach, in nam o reviji povedala veliko zanimivega. Med drugim smo izvedeli, da se je revija na začetku imenovala Pionirski list in nato Pisani list. Urednica nam je pojasnila, kako nastajajo različne rubrike, kot so teta Justi, Ti in jaz, Ogledalo ter rubrike o glasbi, športu, filmu, modi, naravi, ekologiji, prostem času … Videli smo tudi glavno maskoto revije, kužka Šnofija. Izvedeli smo, kdo ustvarja revijo, od kod prihajajo zamisli za vsebino in likovno podobo, koliko izvodov natisnejo ipd. Za spomin smo dobili septembrski izvod PIL-a, mapico Vesele šole in plastenko z vodo, na kateri je pisalo »BI PIL?«

Po kratkem odmoru in malici smo se odpravili na RTV Slovenija. Tam smo si najprej ogledali studio, v katerem snemajo televizijske oddaje, kot so Vem, Kdo bi vedel, Od blizu … Videli smo različne rekvizite, kostume in studie. Začudeni smo bili nad ogromnim številom pripomočkov, ki jih uporabljajo. Imajo jih namreč  več tisoč. Ogledali smo si znan “poševni oder” iz priljubljene oddaje Vse je mogoče.

Izvedeli smo, da pri snemanju oddaj in filmov sodelujejo ne le igralci in novinarji, ampak tudi tehnični mojstri, režiserji, scenografi, kostumografi, šivilje, maskerji in mnogi drugi.

Všeč nam je bil velik studio s številnimi reflektorji, v katerem so prav takrat potekale vaje za Popevko. Tam smo srečali tudi Niko Zorjan in Raaya.

Nato smo se sprehodili še v prostore Radia Slovenija, kjer so nam radijci pokazali, kaj delajo, kako snemajo radijske oddaje in urejajo posnetke, katere pripomočke uporabljajo … Všeč nam je bilo, da smo lahko govorili v mikrofon in da so naše pripovedovanje o OŠ Dramlje tudi posneli. Mojster zvoka nam je pokazal, kako se zvok uredi in nato posnetek popestri z različnimi zvočnimi učinki. Zelo smo se zabavali, ko je posnetku dodal glasbo, ki je posnemala kokodakanje kokoši. V studiu Vala 202 smo se pogovarjali z novinarjem Rokom Kuželom, ki nam je predstavil delo radijskega voditelja.

Na koncu smo se, polni vtisov in zelo lačni, za posladek odpravili še v McDonald’s, kjer smo se okrepčali za lažjo pot domov.

Iza, Vita, Kaja, Iva, Daša, Sara, Aneja, Deja, Nina, Ana Marie, Hana, Nika, Gaja, Kaja, Florjan

Ta vnos je bil objavljen v Galerija, Novice. Zaznamek za trajno povezavo.