2. april – svetovni dan zavedanja o avtizmu

“Osebe z avtizmom si svojih pravic ne znajo zagotoviti same, zato potrebujejo podporo skupnosti.”

2. april Generalna skupščina OZN razglaša za – SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU.

Avtizem ni bolezen in ni duševna bolezen. Je kompleksna nevrološka razvojna motnja, pri kateri gre za neobičajen razvoj možganov. Spekter avtizma je zelo širok. Oseba z avtizmom drugače razmišlja, razume in občuti svet okoli sebe, predvsem pa se mora prav vsega naučiti, tudi tistega, česar se drugi naučimo spontano, samoumevno. Otroci ne prerastejo avtizma, ampak postanejo odrasli z avtizmom. S pravočasnimi, rednimi in ustreznimi obravnavami lahko vplivamo, da se težave v času otrokovega razvoja zmanjšajo.

Vsi razmišljamo o tem kako bo življenje po epidemiji. Ne vemo, želimo pa si, da bi nam preizkušnja, v kateri smo se našli, pomagala, da kot skupnost in kot posamezniki spremenimo vrednote.

Zato je letošnja pobuda Zveze za avtizem za osnovne šole, v sprejemanju drugačnosti in da se tudi v osnovnih šolah obeleži 2. april, svetovni dan zavedanja o avtizmu. 

V teh dneh se je slovenska otroška in mladinska literatura obogatila še za eno knjigo, Moj prijatelj Oli. Zgodba spodbuja vrstnike k sprejemanju otrok z avtizmom. Zato sta avtorica knjige Mateja Tominšek Perovšek in založba Pivec otrokom podarili on-line avdio posnetek knjige, ki bo brezplačno dostopen od 2. aprila naprej. (povzeto po Zveza za avtizem Slovenije). Posnetek najdete TUKAJ.

Srečno, Oli!

Tudi naši prijatelji iz Olivenze so se pridružili spodbujanju k zavedanju o avtizmu in ustvarili video, ki si ga je vredno ogledati: https://www.facebook.com/sagradocorazonolivenza/videos/694346464707859/

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.