KULTURNI DAN NA GORENJSKEM

V sredo, 4. 10. 2016,  bodo imeli učenci 8. in 9. razreda kulturni dan na Gorenjskem.

V Kranju bodo obiskali hišo – spominski muzej, v kateri je od jeseni leta 1846 pa do smrti, 8. februarja 1849, prebival najpomembnejši slovenski pesnik, dr. France Prešeren (1800 – 1849). Ogledali si bodo sodobno postavljeno stalno razstavo, ki prikazuje pesnikovo življenje in delo, in z originalnim pohištvom  opremljeno pesnikovo spalnico ter odvetniško pisarno. V Prešernovem gaju bodo ob pesnikovem grobu videli tudi spomenik bazoviškim žrtvam – enega prvih spomenikov žrtvam fašističnega nasilja v Evropi, postavljenega leta 1931.

V Škofji Loki si bodo na gradu ogledali zgodovinsko, umetnostno, etnološko ter prirodoslovno zbirko – eno najbogatejših tovrstnih zbirk na Slovenskem. V muzeju se bodo seznanili z zgodovino Škofje Loke, na ogled pa bo tudi dediščina pisatelja Ivana Tavčarja in dediščina Kalanovih z Visokega ter predstavljeno življenje in delo pisatelja in njegove soproge Franje – muzejska učna ura iz literarne zgodovine.

Nato se bodo sprehodili po starem mestnem jedru Škofje Loke, ki je s svojo bogato stavbno dediščino eno najzanimivejših in najbolje ohranjenih srednjeveških mest na Slovenskem (učna ura Pisana Loka, kjer mladi spoznavajo kulturnozgodovinske spomenike; uvodni razlagi vodiča bo sledilo reševanje zastavljenih nalog).

Sledil bo ogled Tavčarjeve (Visoške) domačije, tj. obnovljenega Tavčarjevega dvorca, nove muzejske razstave o Ivanu in Franji Tavčar, družinske grobnice in spomenika pisatelju (delo akad. kiparja Jakoba Savinška) na Visokem v Poljanski dolini.

Odhod: ob 7.15 uri.

Prihod: ob 18.30 uri.

Cena vstopnin: 10,47 evrov.

Stroški kulturnega dne bodo obračunani na  položnici.

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Dnevi dejavnosti, Novice, Obvestila. Zaznamek za trajno povezavo.