Leto Josipa Ipavca in naši “možički”

V letu 2021 se spominjamo 100. obletnice smrti skladatelja in zdravnika dr. Josipa Ipavca (21. 12. 1873–8. 2. 1921), ki je za slovensko glasbeno zgodovino ustvaril veliko pomembnih del. Med njimi posebej izstopata prvi slovenski balet Možiček in najobsežnejše delo opereta Princesa Vrtoglavka, sicer pa glavnino njegovega ustvarjanja predstavljajo samospevi in orgelske skladbe.
Tudi učenci in učitelji na OŠ Dramlje smo se s kulturno-tehniškim dnem v mesecu februarju začeli poglabljati v neverjetno zapuščino skladatelja dr. Josipa Ipavca. Z vsakodnevnimi dejavnostmi pa pri pouku spoznavamo njega in njegovo rodbino, ki je tako močno zaznamovala našo občino in tudi državo Slovenijo.
Učenci so tako preko različnih likovnih tehnik upodobili Možičke, katere smo razstavili na okna naše šole in v jedilnico. Upodobili so dr. Josipa Ipavca v pop art tehniki in popestrili garderobo. Ogledali smo si različne prispevke o slavnih Ipavcih (Opus, prispevki Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur,…). Prisluhnemo različnim Ipavčevim skladbam in preko njih začutimo utrip njihovega časa. Celotno dogajanje pa smo v tem tednu zaokrožili še s posebnim novim šolskim zvonjenjem, s katerim se na prav poseben način spominjamo skladatelja dr. Josipa Ipavca. https://www.youtube.com/watch?v=J5p5rXkUbio
O možičkih in Ipavčevem letu pa si lahko preberete tudi  v prispevku z naslovom “Bogatinka na krožniku, možiček na oknu” v Novem tedniku.

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.