Projekt KA1 in njegove aktivnosti

Predstavljamo vam nekaj aktivnosti, povezanih z našim projektom KA1 – Odkrivanje skrivnosti Irske in angleškega jezika,  ki smo jih izvedli v zadnjih mesecih.

*Izvedli smo različne ankete – s puncami irskega plesa, z učenci cele šole, z učitelji in z učenci angleškega gledališča.

 

*Preizkušali smo različne načine poučevanja – pouk na prostem, formativno spremljanje, sodelovalno delo, medpredmetno povezovanje, izkustveno učenje, eksperimentalno delo.

*Izdelali smo didaktične igre z značilnimi irskimi in slovenskimi motivi, križanko, irsko kroniko 2. razreda in likovno ustvarjali na temo Irske.

 

*Širili projekt KA1 izven šole. Učiteljica Ana je na Gimnaziji Celje – Center predstavila atlantskega mormona v okviru izkustvenega učenja naravoslovja, v Mariboru v znakovnem jeziku predstavila državo Irsko, v Ljubljani predavala na  XII. mednarodni strokovni konferenci za učitelje v podaljšanem bivanju in predstavila program IB (Raziskovalne urice) in v Ljubljani na 3. nacionalno znanstveni konferenci “Raziskovanje v vzgoji in izobraževanju” pred vsemi predstavila projekt KA1 z naslovom Zgodil se je projekt KA1.

*Popestrili smo naš irski kotiček z različnimi tematikami: Evropska vas, Evropski dan jezikov in irski muzeji.

*Brali irski radio in podelili različne nagrade.

*Raziskovali o drugih državah – pisali vprašanja za špance in poljake, izvedli intervju z gostiteljicama učencev in v angleščini predstavljali druge države.

*Izvedli različne prireditve:

  • mednarodno prireditev Let’s dance, kjer so učenci vodili prireditev v slovenskem in angleškem jeziku, peli angleške pesmi, plesali irski ples in skupinsko zaplesali (španci, poljaki in slovenci skupaj v okviru projekta CELL).
  • prireditev, kjer so nastopili igralci angleškega gledališča s pravljico Irska pepelka,pod mentorstvom učiteljice Ane, irske plesalke in pevski zbor z irsko pesmijo.

 

  • prireditev ob zaključku bralne značke, kjer so nastopili igralci knjižnega kluba in z učiteljico Barbaro zaigrali pravljico Vila Malina. K nam je prišla skupina The Šlagers z Gimnazije Celje-Center, ki so s svojim slovensko-angleškim programom navdušili učence. Z njimi je bil tudi gospod ravnatelj Gregor Deleja, ki nas je prijazno pozdravil.

*Drugošolci so še lansko šolsko leto, pod mentorstvom učiteljice Lucije, večkrat nastopili z irsko pravljico Rdeča kokoška, ki so jo predstavili v slovenskem in angleškem jeziku. Nastopili so jo pred prvošolci, tretješolci, vrtcem, starši in na II. OŠ Celje.

*Poskrbeli smo za irsko dekoracijo, saj smo okrasili vrata in okna naše šole v triperesne deteljice različnih barv.

 

*Učenci so s pomočjo IKT (Word, Kahoot, youtube, google, PPT …) izvajali različne dejavnosti.

*Nadaljevali smo z interesno dejavnostjo Kvičke-kvačke, ki je letos še bolj obiskana.

*Nadaljevali z interesno dejavnostjo Angleško gledališče. Letos pa tudi na novo zbrali angleško dramsko skupino, ki je preko projekta CELL že izvedla angleško igro The new girl, pod mentorstvom učiteljice Saše in Vesne in jo zaigrala pred učenci predmetne stopnje ter skupaj s Španci in Poljaki na Poljskem. Povezava do igre, narejene v Sloveniji: https://www.youtube.com/watch?v=ODMfiwq2BMY&feature=youtu.be, povezava do igre, narejene na Poljskem: https://www.youtube.com/watch?v=P5q-X4P9XBI&feature=youtu.be.

* Drugošolci so sodelovali v eTwinning projektu “If you are happy” then sing it in all languages. Skupaj z učenci iz Anglije, Grčije, Španije, Katalonije, Srbije, Italije, Poljske in Hrvaške so posneli pesem Ko si srečen v slovenščini in jo delili z vsemi ostalimi državami.

 

*Lanski osmošolci so pri pouku angleščine pri učitelju Mitju ustvarjali lastne Power Point predstavitve, povezane z Irsko. Izbrali so si Irsko, irske simbole, znane irske osebnosti, Dublin, tradicionalni ples. Vse predstavitve so potekale v angleškem jeziku.

 

*Spomnili smo se na Evropski dan jezikov in likovno ustvarjali roke – zastave.

* Na šoli je potekal Jesenski živ-žav, v okviru katerega so lahko učenci ustvarjali  v različnih delavnicah: irski muzeji (ustvarjanje dresov in Titanica), irski foto kotičekslovenska mesta (ustvarjanje zmaja, kape in ladjic) in Kahoot (igranje kviza s pomočjo telefona). Učenci so lahko obiskali tudi špansko in poljsko delavnico ter si poslikali obraz.

 

*Obiskali smo tudi Mednarodno prireditev Bučn’ce v Šentjurju. Skupaj z učiteljico Karlo so učenci pri Turističnem krožku in Kuhalnici pripravili pirin kruh, rogljičke, bučni kompot, jabolčno in grozdno marmelado ter sladke dobrote. Pri podaljšanem bivanju so pripravili lesene jesenske didaktične kocke, ko si jih podarili najmljašim. Učiteljica Barbara pa je z dvema učencema pripravila kratek skeč za vse goste prireditve.

 

 

*V okviru projekta  CELL je nastala mednarodna knjiga treh pravljic Slovencev, Špancev in Poljakov, ki je v štirih jezikih. Pri ustvarjanju jih je spodbujala učiteljica Andreja, pri prevajanju pa devetošolke učitelj Mitja.

 

*Praznovali smo irski praznik Halloween in se za eno uro spremenili v različne maske, iskali sladkarije, pili sok in plesali.

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Erasmus+, Galerija, KA1 Irska, Novice, Projekti. Zaznamek za trajno povezavo.