Vetrnik – kozjanski hrib, ki skriva ogromno zanimivih zgodb

V soboto, 1.4.2023,  smo se mladi planinci skupaj s starejšimi člani PD Dramlje odpravili na Vetrnik. Kljub malo slabši vremenski napovedi, zadnje dni, da bo sobota deževna, se vseeno nismo predali in se ob pol 8. uri zjutraj zbrali na avtobusnem postajališču v Dramljah. Odpeljali smo se v Kozje, kjer je bila naša izhodiščna točka.

Sprva poseljeni del z manjšimi kmetijami, pot skozi gozd in travniške planote nas je po dobri uri in pol hoje pripeljala na Vetrnik. Jutranje delno oblačno vreme se je že po poti spreminjalo v čudovit sončen dan.

Na Vetrniku smo si ogledali znamenito vetrno harfo, a žal nismo uspeli slišati njenega zvoka, kajti dan ni bil nič kaj vetroven. Pomalicali smo ter občudovali čudovite razglede na vse konce naše prelepe Slovenije, ki nam jih je ponujal dan. Na poti v dolino smo si ogledali tudi naravoslovno učno pot ob kateri smo spoznali, da je Vetrnik suh travnik in da ima pestro živalsko in rastlinsko bogastvo.

Ob prihodu v dolino smo se odločili, da se povzpnemo še na razvaline nekdaj znamenitega Drachenburga. Pot ob potoku nas je vodila mimo špenglerije Feltrin, kjer nam je njen prijazni lastnik povedal kar nekaj zanimivih zgodb o kraju Kozje, o Zmajevi jami in zmaju, ki je v njej živel, o špenglerjih in razkazal celotno domačijo vključno z zelo zanimivo črno kuhinjo.

Naš zadnji vzpon je bil na Drachenburg nad Kozjem, pot v dolino pa zaznamovana s simpatično družino koz, po katerih je Kozje dobilo svoje ime.

Kljub manjšemu številu udeležencev je bil za nami čudovit izlet. Vsem, ki se ga niste uspeli udeležiti prilagamo nekaj sličic za pokušino in vas vabimo, da se nam pridružite na naslednjem izletu na Raduho.

Prav tako vabim vse zainteresirane mlade planince, da razmislite o vključitvi na poletni planinski tabor, ki bo letos potekal v Čezsoči od 1.7. do 8.7.2023. Prijavnica sledi.

Varen in prijeten planinski korak do naslednjega planinskega izleta.

 

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Galerija, Novice. Zaznamek za trajno povezavo.