2. april – mednarodni dan knjige za otroke

Rojstni dan Hansa Christiana Andersena po vsem svetu obeležujemo kot mednarodni dan knjige.  Slovenska sekcija IBBY je tudi letos pripravila poslanico Petra Svetine: Lakota po besedah. Vabimo vas, da si preberete del te poslanice, morda prelistate katero od knjig  v naši knjižnici na daljavo, še vedno pa vabimo tudi, da berete za bralno značko in napišete, kaj ste brali na elektronski naslov knjižničarke: barbara.krajnc@osdramlje.si ali pa svojim razrednim učiteljicam.

Lakota po besedah se ne kaže tako, kaže se kot malodušnost, kot brezbrižnost, kot arogantnost. Ljudje, ki jih tare ta lakota, se ne zavedajo, da je njihova duša premražena, ne zavedajo se, da hodijo mimo sebe, pa se ne vidijo. Del sveta jim odteka, ne da bi ga sploh kdaj opazili. 

To lakoto potešijo pesmi in jo potešijo zgodbe.

Če tega doslej nismo počeli, je upanje, da se nasitimo?

Je. Fant bere, skoraj ni dneva, da ne bi bral. Punca, ki je postala učiteljica, bere zgodbe svojim šolarjem. Vsak petek. Vsak teden. Če kdaj pozabi, jo na branje spomnijo otroci sami. 

Pa pisateljica in pesnik? Ob letu bosta ozelenela. In spet ju bodo izjedle zgodbe in pesmi, ki bodo kot metulji poleteli na vse strani. Spet in spet.

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.