MEDNARODNI PROJEKT “TOGETHER IN JOY”

V tednu od 14. 5. 2023 do 20. 5. 2023 je potekalo  srečanje pobratenih mest Šentjur, Neu Anspach in Saint Florent-sur-Cher, ki ga je tokrat gostila občina Šentjur. Vzporedno je potekala tudi enotedenska mladinska izmenjava, pri kateri sodelujejo Mladinski center Šentjur in šole gostiteljice. Letos je bila to OŠ Dramlje, v izmenjavo je bilo vključenih 29 družin, skupaj 45 mladih in 8 učiteljev.

V nedeljo smo učenci in učitelji sprejeli svoje goste na domove in z njimi preživeli spoznavno popoldne. Prvi skupni dan v šoli sta devetošolki gostom predstavili šolo, nato smo pripravili otvoritveno slovesnost.  Po slovesnosti so nas čakale igre spoznavanja, predstavitev držav in krajev iz katerih prihajajo šole udeleženke projekta, formiranje mednarodnih skupin, tradicionalne igre na zunanjem igrišču in medeni piknik s spoznavanjem slovenskega čebelarstva.
Drugi dan obiska smo v jutranjem skupnem zboru našli skupno misel dneva in se nato razdelili v različne delavnice: namazi in kozmetika iz naravnih sestavin, peka potice in izdelava čutne poti. Zvečer pa smo na za nas že tradicionalni način pripravili skupno zabavo s plesom.
Tudi tretji so po jutranji motivacijski misli dneva izvedli nekaj športnih aktivnosti za ogrevanje skupaj z varovanci Stanovanjske enote doma Grmovje. Nadaljevali so s ponovitvijo delavnic prejšnjega dne z menjavo skupin. Popoldan pa je sledil obisk Celjskega gradu, na koncu pa obvezen “šoping”. Vreme se nam je dopoldne nasmehnilo ravno toliko, da smo lahko dokončali čutno pot.  Vmes pa so pridno  vadili pesem in ples za sobotno zaključno prireditev.
V četrtek smo goste odpeljali na obisk naše prestolnice, kjer jih je čakala igra “Unlock Ljubljana”, z vzpenjačo so se povzpeli na grad, po kosilu pa je sledil sprehod po stari Ljubljani  in prosti čas.
V petek je bil zadnji dan v šoli, zato smo pripravili slovo od šolske skupnosti s podelitvijo podelitev certifikatov o udeležbi. Sledila je refleksija celotnega programa ter plesne in pevske vaje pred sobotno prireditvijo. Popoldne so preživeli s svojimi gostitelji, ki so jih vključili v zelo raznolike aktivnosti: plavanje, plezanje, kitajska restavracija, košarka in nogomet, obiski kulturnih znamenitosti…
V soboto smo opravili še zadnjo obveznost v projektu “Together in Joy”: celotedensko delo smo predstavili na zaključni prireditvi vsakoletnega druženja pobratenih občin Šentjur – Neu Anspach – Saint Florent. Poslednjemu dejanju je sledilo še neizogibno slovo z obljubo po ponovnem snidenju naslednje leto v Nemčiji!

Tokrat smo pri izvedbi mednarodne izmenjave sodelovali z Mladinskim centrom Šentjur in skupaj ponovno pripravili zelo pester in aktiven program. Izredno pa so se izkazali tudi vsi učenci in njihove družine, ki so gostujoče mlade za cel teden sprejeli v svoje domove. Stkali so pristne medsebojne vezi, ki bodo še dolgo ostale v njihovih srcih.

Hvala vsem za gostoljubnost in pripravljenost za sodelovanje!

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Erasmus+, Galerija, Novice. Zaznamek za trajno povezavo.