Mobilnost drameljskih učiteljic na Irskem

V obdobju od 1. junija 2017 do 30. novembra 2018 na Osnovni šoli Dramlje poteka projekt KA1 »Odkrivanje skrivnosti Irske in angleškega jezika«, ki je del programa Erasmus+ in za katerega so bila prejeta finančna sredstva Evropske unije. Projekt je nastal z željo po pridobitvi novega znanja o državi Irski in povečanju zanimanja za učenje tujega jezika tako med učitelji kot tudi učenci.

V okviru projekta KA1 sva se učiteljici Ana Štor in Lucija Jager odpravili na strokovno izobraževanje na Irsko. Mobilnost je potekala od 10. do 21. julija 2017. Udeleženki sva v mestu Cork vsakodnevno obiskovali jezikovno šolo Cork English World, kjer sva opravljali tečaj usposabljanja učiteljev »English Language Training and Irish Culture«. Izobraževanja se nas je udeležilo 7 učiteljev, ki smo bili iz Slovenije, Španije, Poljske in Madžarske. Na izobraževanju sva pridobili poglobljeno vedenje o državi Irski, mestu Cork, irski literaturi in filmih, izobraževalnem sistemu, irski hrani in pesmih, muzejih, lakoti in izseljevanju, mitih in legendah, letu 1916, denarju in politiki, športih ter o drugih mestih izven Corka. Nadgradili sva strokovno znanje tujega jezika ter pridobili na ustnem in pisnem izražanju. Angleški jezik sva uporabljali tako v jezikovni šoli, kot tudi pri irski družini, kjer sva prebivali v času mobilnosti. Izobraževanje je stremelo tudi k praktičnemu delu, ki nama je omogočalo, da sva pokusili tudi nekaj tipičnih irskih jedi, prisluhnili tradicionalni irski glasbi, opazovali irski ples, obiskali muzeje, galerije in zapor ter raziskovali obmorsko mesto Cobh. Med vikendom smo se vsi učitelji odpravili na izlete po drugih delih Irske. Obiskali smo zahodni del Irske: Cliffs of Moher, vas Doolin, Burren ter jugozahodni del Irske: vasico Gougane Barra, mesto Kenmare, panoramsko cesto The Ring of Kerry, najvišji vrh Irske – Carrauntoohil, Ladies view in narodni park Killarney. V poznem popoldanskem času, ko nisva imeli tečaja, sva obiskali grad Blarney, English Market (tržnico), cerkev Sv. Anne in Shandon tower. Po dveh tednih mobilnosti na Irskem, sva prišli do zaključka, da je Irska zelo lepa, zelena država, kjer je veliko mladih uličnih glasbenikov, čudovitih parkov, barvitih vrat in hiš ter prijaznih in odprtih ljudi. Zato bi takšno izobraževanje priporočili vsakemu, ki želi spoznati drugo kulturo in izboljšati angleški jezik. Za lažjo predstavljivost o najini mobilnosti na Irskem, si lahko pogledate kratek video na https://www.youtube.com/watch?v=pcInhdaTS8s.

Na Osnovni šoli Dramlje pa se že kaže pridih irske kulture, saj učenci izvajajo irske plese, se srečujejo z irsko umetnostjo in literaturo, poslušajo irske pravljice, se informirajo pri irskem kotičku ter ustvarjajo v vseh razredih in pri različnih predmetih. V času projekta bodo na šoli potekale irske aktivnosti (plesne, pevske, umetniške, raziskovalne, kuharske, literarne, športne), ki bodo še posebej vidne v irskem tednu, irskem dnevu, dnevu Sv. Patricka ter na zaključni prireditvi. Na takšen način bo cela šola “dihala” z irsko kulturo ter povečala motivacijo za učenje tujega jezika.

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Erasmus+, Galerija, KA1 Irska, Novice, Obvestila, Projekti. Zaznamek za trajno povezavo.