Projekt Krokus

Naša šola se je v letošnjem šolskem letu prijavila na mednarodni projekt Krokus, ki je namenjen šolarjem in mladostnikom, trenutno pa se ga izvaja v 12 evropskih državah. V projektu bodo sodelovali učenci 7. razreda, in sicer v sklopu predmeta Domovinska in državljanska kultura in etika.

Projekt se je izvirno začel na Irskem, od koder združenje Holocaust Education Ireland vsem sodelujočim šolam zagotovi čebulice rumenega žafrana (krokusa). Učenci omenjene čebulice posadijo v okolico šole in nato skrbijo za njih. Rumeni žafran zacveti konec januarja ali v prvi polovici februarja, kar približno sovpada z mednarodnim dnevom spomina na vse žrtve holokavsta (27. januar). Rumeni cvetovi žafrana simbolno spominjajo na rumene davidove zvezde, ki so jih bili judje primorani nositi v času nacistične Nemčije. S sodelovanjem v projektu Krokus se mladi na zanimiv način ozaveščajo o nevarnostih rasizma ter vseh oblik predsodkov in diskriminacije, ter spoznajo pomen spoštovanja in strpnosti do vseh ljudi, ne glede na njihovo različnost.

Z učenci 7. razreda smo se minule ure etike pogovarjali o pomenu strpnosti in predsodkih ter diskriminaciji v naši družbi. Današnji dan pa smo izkoristili za sajenje čebulic rumenega žafrana v gredico pred našo šolo.

Related Images:

Ta vnos je bil objavljen v Galerija, Novice, Projekti. Zaznamek za trajno povezavo.